Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Ratamestarin lausunto

Rogaining NightSprint / Antin Syyserikoinen 2019

Rogaining NightSprint ja TuNMKY:n Antin Syyserikoinen toteutetaan tänä vuonna yhtenä kilpailuna, ja jotta siinä myös olisi jotain molemmista (eli Yö-rogainingia ja myös Erikoista), niin tänä vuonna NightSprint juostaan lähes puhtaana metsäkisana, jossa on suuri määrä (9 kpl) tuplausrasteja teettämässä päänvaivaa ratasuunnitteluun. Tuplausrastien avulla kisa ylipäätään saadaan mahtumaan pienehkölle kartta-alueelle.
Tiedossa on siis ihan oikeaa ja vaativaa suunnistusta, useista Sprint-kisoista totuttuun rastien poimimisen sijaan.

Kilpailualue on suurimmaksi osaksi erittäin nopeapohjaista avokalliomaastoa, joka on itäosaltaan peitteisten notkojen halkomaa. Etenkin pohjoisreunalla on jyrkkäpiirteisiä, melko korkeitakin rinteitä.
Polkuja on paljon ja näitä hyödyntäen hankalankin näköinen rastiväli on mahdollista toteuttaa sujuvasti ja kovassa vauhdissa. Mäkisyys vaikuttaa monin paikoin vauhdinpitoon merkittävästikin.

Onnistunut suoritus tulee vaatimaan yösuunnistustaitoja ja erittäin ratkaisevaa on myös hyvä reittisuunnitelma.
Runsas tuplausrastien määrä tuottaa lukemattomia erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja: hakeako kaikki lähimmät heti ja tuplata vasta palatessa vai tuplatako sittenkin heti ja edestakaisin vai ympäri, tai kannattaisiko jotkut tuplata vain yksittäin vai jotain näiden yhdistelmiä ?
HUOMATKAA, että rastin tuplatakseen täytyy sen leimausten välissä olla leima tavalliselta rastilla (ks kilpailuohje). Toinen tuplausrasti ei siis välileimaksi käy.
Tuplausrastit ovat kaikki suunnistuskartalla ja erottuvat tavallisista rasteista kolminumeroisina ja 2-alkuisina.

Koska juostaan pimeässä ja muutenkin melko vaativassa maastossa, on suuri merkitys sillä, millaisia rastivälejä rastien välille valitsee ja mistä suunnasta minkäkin rastin ottaa. Rastien järjestäminen jonoon pelkän lyhyimmän reitin perusteella ei tule olemaan paras ratkaisu.
Tuplaus auttaa etenkin heikompia suunnistajia toisella kerralla saamaan vaikeankin rastin helpommin, kun siellä on jo kerran käyty. Mutta jos rastille viekin silloin erilainen rastiväli tai lähestyminen on eri suunnasta, niin onko ensimmäisestä kerrasta hyötyä?
Rastivälit ovat pääsääntöisesti hyvinkin lyhyitä, joten melko pian rastilta lähdön jälkeen on jo valmistauduttava rastinottoon. Jos siinä samassa joutuu vielä tekemään radan jatkosuunnitelmaa, ei luultavasti hyvin mene.
Pidempi turvallinen valinta voi näyttää suhteettoman pitkältä lyhyempään valintaan verrattuna mutta pienikin pummi mitätöi nopeasti lyhyemmän rastivälin hyödyn, koska se pidempikin väli on tuolla melko lyhyt.
Kovavauhtisimpien suunnistajien hidastamiseksi joitakin rastipisteitä on tehty tarkoituksella myös melko vaikeiksi. Muuten sieltä voitaisiin tulla kaikkien leimojen kanssa ennen määräaikaa. Ja se ei sentään käy.
Hitaampi suunnistaja saattaa siten varovaisella ja tarkalla tekemisellä saada hyvinkin kilpailukelpoisen tuloksen.
Pistemäärästä ei voi päätellä, mikä rasteista on vaikea tai mikä ei.

Kilpailussa käytettävistä kartoista peruskarttaa ei ole ajantasaistettu suunnistuskartan alueelta ja poikkeaa etenkin asuinalueiden osalta todellisesta tilanteesta. Sen suunnistuskartan ulkopuolinen osa pitää riittävän hyvin paikkaansa suunnistuksen tarpeisiin. Peruskartalla on vain neljä rastia.
Suunnistuskartan alueelle osuvat rastit näkyvät vain suunnistuskartalla, muut rastit näkyvät peruskartalla.
Suunnistuskartan kattama alue on rajattu peruskartassa ratamerkintöjen värisellä katkoviivalla.

Juomapiste sijaitsee rastin 77 eteläpuolella. Se ei siis sijaitse leimattavalla rastilla! Juomapiste on sijoitettu niin, että pitkää reittisuunnitelmaa toteuttaville se on edullisessa paikassa. Siellä käynti on nestetankkauksen takia kannattavaa, vaikkei sijaitsekaan rastilla. Juomapisteen paikka on osoitettu kummallakin kartalla.

Kiellettyjä alueita ovat vihreällä merkityt piha-alueet ja kielletyn ruuturasterilla merkityt alueet. Peruskartalle on merkitty vain ne kielletyt alueet, jotka näkyvät ainoastaan peruskartalla.

Hauskaa kisaa kaikille toivottaa ratamestari!


10.11.2019 21:25 Ratamestarin viime hetken terveiset metsästä:

"Metsä on läpimärkä. Liukasta ja jopa avokallioilla sammalkaistat kuin pesusieniä.
Rastileimasimissa on teippamalla muutettuja koodeja ja on pieni pelko, että vesi liuottaa teippaukset irti. Koodien kaksi viimeistä numeroa pitää kuitenkin aina paikkaansa, vaikka muutettu koodi olisikin sateessa irronnut."