Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Ratamestarin lausunto


Kilpailumaasto sisältää sekä vauhdikkaita korttelisuunnistusosuuksia että teknisesti vaativampia metsäsuunnistusosuuksia. Vaikka kilpailu käydään kaupunkioloissa, tarjoaa maaston metsä-alueet varmasti pimeällä riittävästi suunnistushaastetta jokaiselle joukkueelle.

Pääosa rogainingkartan rastipisteistä on selkeitä ja löydettävissä verraten helposti jo keskinkertaisilla suunnistustaidoilla. Suunnistuskartoille on haettu myös muutamia teknisesti vaativampia rastipisteitä varmistamaan, että pelkällä juoksuvoimalla ilman suunnistustaitoja ei tässä kisassa kärkisijoille ole asiaa.

Kaikilla metsärasteilla on heijastimet helpottamassa rastinottoa. Heijastimia saattaa lisäksi olla myös osalla korttelisuunnistusrasteista.

Maasto on pääosin kuivaa ja suurin osa rasteista on haettavissa kuivin jaloin, mutta muutama kosteampikin paikka suunnistuskartoilta löytyy. Rasteista kosteimmassa paikassa sijaitsee rasti 160, jonka haku kuivin jaloin saattaa pimeällä osoittautua haasteelliseksi. Rogainingkartan kaikki rastit on helposti haettavissa kuivin jaloin.

Erityisesti etelämmän suunnistuskartan alueella metsässä on, alueesta riippuen, jonkun verran yksittäisiä kaatuneita isompia puunrunkoja, jota ei ole kuvattu karttaan. Nämä on helppo kiertää, mutta ne hidastavat etenemistä erityisesti pimeällä, jolloin niiden ennakointi riittävän ajoissa on peitteisessä maastossa hankalampaa.

Pohjoiseen suunnatessa kannattaa huomioida, että Varissuon liikekeskuksen kohdalla karttaan merkitty Littoistentien ylityskohta kulkee ylhäällä liikekeskuksen tasossa. Katutasossa ei tien ylityskohtaa siinä kohtaa ole. Tätä eri tasojen probleemaa ei 15:000 karttaan pysty järkevästi kuvaamaan, vaan se pitää vain tietää.

Ratamestarin jalkinesuositus on suunnistusnastari, erityisesti jos haluaa painottaa omaa reittiä suunnistuskartan rasteille.

Rasteista 13 sijaitsee rogainingkartalla ja 25 suunnistuskartoilla.

Lisäksi kannattaa huomioida 25.9. alustavaan kilpailuohjeeseen tehty lisäys:

"Rastien 72, 79 ja 161 rastiympyröiden kohdistukset suunnistuskartalla ovat päässeet "heilahtamaan" pois paikoiltaan ennen tulostusta, eli todellinen rastipiste ei sijaitse täysin rastiympyrän keskipisteessä. Rastimääritteen mukaisia kohteita kussakin rastiympyrässä on vain yksi, joten rastipisteen tarkan sijainnin pystyy päättelemään rastimääritteen avulla. Rastipisteen etäisyys rastiympyrän keskipisteestä on kussakin tapauksessa kartalla n. 1 mm eli maastossa n. 10 metriä."

Pimeää tiistai-iltaa ja onnistumisen elämyksiä toivottaen,

Turussa 25.9.2021
Ratamestari