Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Ratamestarin lausunto


Tämän vuoden Nightsprintissä palataan Turun alueen rogaining-kisojen alkujuurille. Kilpailukeskus on sama, kuin ensimmäisessä Turku Rogaining Sprintissä vuonna 2009. Partiolaisille kilpailumaasto on entuudestaan osittain tuttu myös mm. IVK:n järjestämistä SP:n vuoden 2007 suunnistusmestaruuskilpailuista sekä V-SP:n vuoden 1998 yösuunnistusmestaruuskilpailuista. Nyt käytössä oleva kilpailualue on kuitenkin mainittuja partiolaiskisoja huomattavasti laajempi.

Kilpailukeskuksen pohjoispuolella sijaitsevalle vanhalle maankaatopaikalle on suunnistuskartan valmistumisen jälkeen rakennettu 18-korinen frisbeegolfrata. Frisbeegolf-korien sijainnit on merkitty suunnistuskarttaan erikoiskarttamerkillä "x". Muilta osin frisbeegolf-ratoja ei ole kuvattu karttoihin. Ratamestari on käynyt alueella kahtena marraskuun pimeänä iltana ja alueella ei ole näkynyt ristin sielua. Törmäysvaara frisbeegolffaajiin pimeään aikaan lienee vähäinen eikä aluetta tarvitsee reitinvalinnoissa siitä näkökulmasta erityisesti välttää.

Maankaatopaikan reuna-alueet ovat paikoitellen jyrkkiä ja saattavat syyssateiden jäljiltä olla mutaisen liukkaita. Osa kilpailualueen poluista on sateiden ja polulle pudonneiden puiden lehtien johdosta liukkaita. Kengissä on syytä olla pitävät pohjakuviot tai nastat, mikäli aikoo hakea muitakin kuin korttelirasteja.

Kilpailualueella ei sijaitse suuria vesistojä eikä suuria suoalueita eikä vesistöylityksiin tarvitse varautua. Alueella sijaitsevat pienet suolampareet on helppo hyvällä reitinsuunnittelulla ja tarkalla kartanluvulla kiertää. Helpoiten jalat saa kasteltua rasteilla 78 ja 147, mikäli rasteja lähestyy väärästä suunnasta.

Kilpailualueella, ja erityisesti myös Ilpoisten koulun lähimetsissä on kiinto- ja koulusuunnistusrasteja. Näitä rasteja ei ole käytetty Nightsprintin kilpailurasteina. Kiintorastit erottaa kilpailurasteista mm. siitä, että kiintorasteilla ei ole Emit-leimasimia.

Rastien 139 ja 173 rastinmääritteinä on x -erikoiskohde. Rasti 139 on kiipeilyteline. Rasti 173 on ratamestarin mukaan keinu, apulaisratamestarin mukaan kiikku. Rastin 172 rastinmäärite on O -erikoiskohde. Kohde on kivirakennelma.

Rastilla 73 rastilippu ja heijastin tulevat rogaining-kisoille epätyypillisesti näkyville vasta hyvin lähellä rastipistettä.

Kolme rastia sijaitsee yksityisillä piha-alueilla, joiden tarkasti rajattuun käyttöön on hankittu maanomistajien luvat ainoastaan tätä kilpailua varten. Näitä rasteja tulee aina lähestyä tien suunnasta, joka on karttaan merkitty sallituksi saapumissuunnaksi. Väärästä suunnasta, kielletyksi alueeksi merkityn piha-alueen läpi saapuen tallotut perennat joudutte itse istuttamaan uudestaan.

Kilpailuohjeessa mainittu, karttojen tulostuksessa tapahtunut 4% skaalausvirhe karttojen mittakaavoihin kannattaa huomioida omassa reitinsuunnitelussa turhien ajanylitysten välttämiseksi.

Rasteista 20 sijaitsee suunnistuskartoilla, 16 rogainingkartalla ja 2 erikoiskartalla.

Tämä hetken sääennuste näyttää siltä, että perjantaina Turkuun satanut ohut lumipeite on sunnuntaihin mennessä sulanut kokonaan pois, joten pimeyttä metsässä riittää, kuten kisan luonteeseen kuuluukin.

Nautinnollisia suunnistuselämyksiä Turun pimeässä illassa!

Turussa 20.11.2020

Juha Nappu, ratamestari
Emma Ojala, apulaisratamestari